tirsdag den 1. oktober 2013

Sandheden om uld, superwash eller ej?

Det var i virkeligheden slet ikke meningen, at min blog skulle bruges til kritik, debat mv. Men det kommer den så lige til alligevel! Ihvertfald i dette indlæg. Jeg er foreberedt på mange spørgsmål, sure miner og sikkert også rigtig mange glade. Hold jer ikke tilbage!

De sidste par måneder, har jeg været ansat hos purebaby som fotograf, samt jeg laver alt deres PR i sociale medier. Purebaby var Danmarks første økologiske tøjbutik og vi har eksisteret i 15 år og har en førende netbutik samt 2 fysiske butikker i København!! Purebaby støtter en bæredygtig udvikling og alle Purebabys varer er økologiske og fremstillet med respekt for natur og mennesker. Her går vi aldrig på kompromis med certificeringer, kvaliteter samt arbejdsforhold for dem som producerer vores tøj. Man ved altså når man handler i Purebaby at ALT er 100% økologisk, GOTS, Kbt certificeret, naturligt m.v.

Nu til sagens kerne. Noget som egentlig er ret skræmmende og en ret ny viden, for rigtig mange forbrugere og i de fleste tilfælde også mellemledet. Altså forhandlerne. Det var det også for mig selv, indtil for få måneder siden.

Når der står 100% uld i nakken af dit barns tøj, så kan du ikke altid være sikker på, at det er ren uld du køber. Der er nemlig stor forskel på ubehandlet uld og behandlet uld (også kaldet 'superwash')

Ubehandlet uld har følgende egenskaber: 

Den absorberer fugten væk fra kroppen, så huden altid føles tør.

* Den kan indeholde op til 40 gange sin egen vægt i fugt og dit barn vil stadig føles tør og varm.

* I kontakt med menneske og dyre sekreter, danner ubehandlet uld sæbe og kaldes derfor selv rensende. Det kan ikke vaske så tit, bare luftes.

* Under høj sol er uld den bedste beskyttelse, mod UV stråling.

* Ubehandlet uld er antibakteriel og kan virke lindrende ved infektioner.

Du kan sikre at ulden er ubehandlet når det er certificeret med: Demeter, KbT eller GOTS, som alle også sikrer dyrernes velfærd og produkternes renhed.

Behandlet uld er, når uld fibrenes naturlige struktur, bliver ødelagt (afskåret) og belagt med plast eller såkaldt harpiks. Man kommer den ubehandlede og gode uld i syrebad, for at ændre på strukturen, så den efterfølgende kan tåle maskinvask. Den anvendte syre er oftest klor baseret og bliver behandlet med: polymer, harpiks, polyamid eller nylon bagefter.

Da behandlet uld som beskrevet, er belagt med plast, så kan du i virkeligheden ikke betragte det som en naturlig fiber. Den opfører sig nu mere som en syntetisk fiber, som akryl el. polyester. Dit barn vil faktisk blive klamt og koldt ved at have behandlet uld. Uldens mest eftertragtede egenskaber, er således væk og ideén med at bruge uld, inderst inde er væk.

Hvordan har i det selv hvis i tager et kunststof på, som sidder tæt ind til kroppen? Personligt hader jeg det. Jeg kan ikke få ordentligt luft og sveder som bar pokker! Sådan vil det også føles på jeres børn, når de har behandlet uld på.

Meget af det behandlede uldgarn kommer fra Kina, da det er forbudt at producerer i flere lande. Det er forbudt fordi, det er meget forurenende og skader miljøet!

Der er i øvrigt oftest bruge mulesing når behandlet uld produceres. Kort om mulesing er, når fårets skind bliver flået af, uden bedøvelse. Mit indlæg vil blive alt for langt, hvis jeg skal gå i detaljer, så prøv istedet at Google ordet, hvis i vil vide meget mere, om den skrækkelige form for dyremishandling.

Okay, hvordan finder du så lige ud af om netop det uld, DU har liggende hjemme i skabet er behandlet? (også kaldet superwash) I nakken står der jo oftest bare 100% uld eller uld/silke, så her er det virkelig svært at vide klar besked som forbruger.

Hvis dit uld kan tåle maskinvask på 40 grader, og altså kan vaskes sammen med alt dit andet vasketøj, så er det behandlet og uldens fibre lukket ind i plast for at kunne klare de høje temperaturer. På de fleste vaske mærker står der i øvrigt at du skal bruge uldvaskemiddel (og her snyder det måske forbrugeren) det er nemlig fuldstændig ligegyldigt om du bruger uldvaskemiddel. Fakta er at det er behandlet og du skader hverken tøjet mere eller mindre, afhængig af vaskemiddel.

Den rene ubehandlede uld, har fra naturen, helt unikke og meget eftertragtede egenskaber til beklædning, som man i årevis har forsøgt at genskabe med menneskeskabte fibre. Men det har til dato ikke kunnet lade sig gøre.

Sundhedsplejerskerne anbefaler desuden at bruge ubehandlet uld, da det i følge mange eksperter på området, nedsætter risikoen for at få luftvejslidelser som hoste, snue, bronkitis, ørebetændelse etc.

Hvis du synes at 100% uld er for krads, så anbefaler jeg at at købe en uld/silke blanding, da de begge er animalske animalske fibre med samme egenskaber.

OG så lige til det sidste vigtige i denne omgang ;-) EU Blomsten! Den ved jeg at vi fleste forbrugere går efter, når vi handler og dermed tror vi (inkl. mig selv indtil for nyligt!) at produktet vi køber er 100% i orden og har været igennem kontrol mv. MEN blomst certificeringen har ingen regler om ikke må skade miljø og mennesker på sin vej til dig. Faktisk må produktet indeholde et minimum af pesticider, kemi og tungmetaller. Der laves heller ingen opfølgende kontrol om minimums kravene, rent faktisk bliver overholdt.

Vil lige understrege at dette indlæg på min blog, er skrevet af egen fri vilje, for at give min viden videre til mine læsere. Jeg skriver den som blogger og ikke i forbindelse med mit arbejde.

Jeg vil ikke spille nogle af de 'tarvelige' brands ud, blot fortælle at ved med garanti ved hvilke brands som ikke behandler deres uld. Når det gælder undertøj, så har jeg kun prøvet vores eget fra Engel, da det er vores førende mærke hos Purebaby og derfor er det mine egne piger har, uld/sile udgaven.

Hvis i har uld fra Cosilana, Living Crafts eller Änglamark kan jeg også fortælle at jeg har undersøgt deres kvaliteter som også er 100% i orden og økologisk med de rette certificeringer.

Hvis i derude, kender til andre mærker som ikke er nævt her, men er ubehandlet så må i meget gerne fortælle mig det.

Når det gælder strømpebukser, leggings, kjoler, cardigans, trøjer mv. Så er markedet inde for ubehandlet uld større og her anbefaler jeg både;  Selana, LanaCare, Disana, Serendipity, Esencia, FUB & Poppy Rose.

Alt hvad mine piger skal have tæt på kroppen, skal simpelthen være ubehandlet så mine piger har det dejligt og jeg er med til at sikre de bedste vilkår for vores miljø.

Hvad tænker i så om alt dette? Hvad bruger i selv? Kom endelig med jeres besyv, det er ret så interessant synes jeg ;-)

1. Cardigan i Cashlama uld Esencia // 2. Leggings i uld Disana //  3. Elefanthue i merino uld Poppy Rose // 4. Kjole i merinould Poppy Rose //  5. Body i uld/silke Engel //  6. Kjole FUB // 7. Køredragt i kogt uld Disana // 8. Strømpebukser i merinould Selana // 9. Body i uld/silke Engel 

 

 

 
 


40 kommentarer:

  1. Sikke et godt indlæg, Kira! Meget af det er ny (og skræmmende) viden for mig.

    Vi er rigtig glade for Cosilanas undertøj, men jeg havde faktisk overvejet at prøve et andet mærke, som fører uldbodyer og -undertøj i farver, da det kan være svært at vaske det lyse uld helt rent, når det kommer pletter på.
    Jeg har også været super glad for MP´s strømpebukser, men det er vel også superwash?
    Kender du i øvrigt til Noa Noa miniatures uldkvalitet?

    Tak for et rigtig godt indlæg :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak Mette! Det er dejligt at du kan bruge det til noget. Så er det ekstra skønt at dele sin viden.

      Ja du har ret i at det kan være svært at få det rene uld helt rent, hvis der kommer slemme pletter. Vi har også uld/silke i farver og får noget mere hjem i næste uge, i en skøn støvet lilla.

      Vi har også altid brug strømper fra MP, men ja de er desværre superwash. Æv! Nu har jeg købt den fra Selana, som jeg synes rigtig godt om, da de er lækre bløde.

      NoaNoa er som sådan fint nok (ikke ubehandlet) De bruger dog halvt uld/bomuld og de to materialer arbejder ikke super godt sammen, da uld jo er selv rensende og bomuld egentlig først bliver rent ved 40 grader. Derfor er det en meget svær sammensætning af materialer.

      God dag :-)

      Slet
    2. Jeg ved ikke om det er helt forfærdeligt at farve sine uldbodyer? Det har jeg nemlig gjort, da jeg har samme problem som Mette med at vaske de lyse uldbodyer helt rene.... Kh K

      Slet
  2. Hej Kira,

    Æv hvor er det ærgerligt at man ikke kan oplyse uden at skræmme. Selvom du skriver at du ikke vil skræmme folk, så er det jo lige præcis det du gør :0( Super super ærgerligt.

    Det er i den grad også sørgeligt at man ikke kan vejlede og oplyse uden at fokusere så meget på hvad andre gør. Jeg vil langt hellere høre om hvad det så er de ubehandlede uld mærker så gør end at høre en masse usandheder om hvad alle andre gør - og ja der er i den grad en del usandheder i det du skriver.
    Man kan ikke sige at ALLE der ikke har 100% ubehandlet uld, så både benytter mulesing og forøvrigt bruger en masse kemi. Her skal du virkelig passe på med hvad du oplyser om.

    I forhold til behandling er der flere måder at behandle på og der er forskel på om man behandler for at gøre vaskbart eller man behandler for at gøre en dårlig uldkvalitet bedre.

    Men jeg vil rigtig gerne vide lidt om:

    1: Hvordan behandler de ubehandlede uld-mærker deres uld? Det er jo ret basal viden at man IKKE kan begynde at strikke af råulden. Så hvad gør de ubehandlede mærker så? Vasker de i ren vand eller hvad gør de helt præcis?

    2: Flere af de mærker du nævner som er 100% ubehandlede og 100% fri af kemi har i deres sortiment også farvet uld. Her er både striber, brun, grå, navy og mere farverige udgaver som orange, rød, grøn. Hvordan farver man uden brug af kemi?
    Kan man overhovedet det?

    3: Hvordan beviser man at behandlet uld ikke længere har effekt? Du skriver at den stort set ingen egenskaber har tilbage - hvor har du dette fra og er der en test der beviser dette?
    Jeg har nemlig ikke kunne finde den!

    4: Vaskemærker - kan man bare skrive 100% uld - når det i virkeligheden ikke er det.
    Hvis det f.eks. indeholder 10% polyamid - så skal man vel oplyse det?
    Ellers kan jeg oplyse dig om at grænseværdien typisk er 5% og det gælder for alle. Dvs. er der under 5% af noget i et produkt så er man ikke nødsaget til at skrive det i vaskemærket. Det er ihvertfald hvad jeg er nået frem til.

    5: Mulesing - er det virkelig korrekt at alt der kommer fra Kina er superwash og benytter Mulesing?
    I min undersøgelse Nej, men interessant at du kan sige at det gælder alle.

    6: Syntetiske fibre
    Interessant at du bliver klam, ikke kan få luft og sveder som bare pokker i f.eks. polyester.
    Det meste sportstøj er f.eks. lavet af syntetiske fibre som f.eks. polyester - netop fordi det er svedtransporterende.
    Prøv f.eks. at dyrke sport i bomuld og du vil mærke forskellen.
    Mon ikke du forveksler egenskaberne i kvaliteterne en anelse?

    Ja undskyld, men jeg kan simpelthen ikke lade værre med at stille spørgsmål til rigtig mange af dine påstande her i dit indlæg - for jeg jeg mener da bestemt der er sandheder i meget af det du skriver, men som du sikkert kan fornemme så er der altså også en del man kan sætte store spørgsmålstegn ved.

    Det er bestemt ikke ment som en stor kritik, men jeg synes virkelig at forbrugerne har krav på en mere grundig analyse end denne meget skræmmende oplysning, hvor nærmest alt andet end de 3 mærker du nævner sortlistes. Super ærgerligt.

    Mvh. Pernille

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Pernille,

      Hvis jeg skal skrive alt ned i de mindste detaljer, så ville mit indlæg bliver kilometervis langt! Jeg oplyser om min basale viden og herefter er det frit for læseren og gå i dybden. Alt hvad jeg skriver om, kan Googles og dermed kan der søges flere konkrete svar!

      Jeg synes ikke at jeg, skriver nogen steder at jeg ikke ønsker at skræmme? Jeg synes det er skræmmende, så det er vel også lidt det, mit indlæg omhandler?

      De mærker jeg kender til, har jeg her nævnt og skriver også at jeg gerne modtager info om andre ubehandlede mærker ;-)

      1: Ubehandlet uld, bliver vasket og rengjort for skidt og møg. Derefter bliver den kartet, spundet og brugt! Der bliver hverken brugt klor eller afsluttende behandling med polymer.

      2:De farver som der bruges til indfarvning i økologisk tøj, kaldes low-impact farver (oversat: lille indflydelse) Det er syntestiske farver, der kemisk binder sig direkte til fibrenes molekyler, hvilket gør at de fæstner og binder jeg godt og dybt i tekstilet. Af den grund bruges der mindre brug af vand og dermed mindskes brugen af spildevand og forurening. Der bliver ikke brugt Azo (farvestoffer) og ej heller tungmetaller.

      3: Jeg skriver at der OFTEST er brugt mulesing, når der laves superwash uld. Jeg generaliserer skam ikke, men der er bare stor sandsynlighed for det.

      4: Personligt så synes jeg det er meget forkert, ikke at nævne de max 5% over for forbrugeren? Du køber et produkt som du i god tro, regner med er 100% rent uld. Det er da simpelthen både groft og totalt misvisende markedsføring af produktet?

      5: Jeg synes at snakken om sportstøj er en helt anden sag? og ja jeg bliver klam og går altid i bad efter sport fordi jeg sveder. Mine piger skal helst være fri for at gå i bad, bare fordi de styrter rundt og leger i deres uld.

      Kh. Kira

      Slet
    2. Det er vel heller ikke nødvendigt at skrive alt ned, man kan vel bare linke til de undersøgelser du har læst, så kan læseren selv gå ind og få "syn for sagen" og vi kan stoppe denne argumenteren for og imod, for lige nu er det jo bare påstand mod påstand

      Slet
  3. Jeg er en af dem der går hårdnakket efter de ubehandlede uldne sager.. Mine piger er altid klædt i Engels fantastiske uldbodyer fx.. Jeg syntes overordnet det er god info.. Skulle du gå i detaljer med alt for meget af det ville indlægget blive al al for langt! Fakta/oplysningen er vigtigere her!

    Jeg har du præcis som dig med polyester, mine unger ligeså..

    Egentlig havde jeg besluttet ikke at kommentere, da jeg har kommenteret på lign. andet steds. Men vil alligevel lige bakke op om dit indlæg.. Jeg syntes det er fint oplysende for hvad det overordnet har med at gøre!! Tak for at dele!!

    God dag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Oven i hatten, så er nøstebarn også er et fantastiske ubehandlet mærke!

      http://nostebarn.no/

      Slet
    2. Fedt at du kommenterer Sara!! Det er jeg glad for, din mening og enighed er vigtig for andre at læse.

      Dejligt at høre at du som har den rette viden om ubehandlet uld, synes mit indlæg er godt og informativt. Nej det kunne jo bliver kilometervis langt, hvis jeg skulle gå i detaljer med alt.

      Nøstebarn kender jeg kun af navn, men det må jeg kigge nærmere på ;-)

      Tak og dejlig dag til dig.

      Slet
  4. hvad med Joha, hvad er det? (har lige bestilt to styks hjem, men NÆGTER at give min datter det på, hvis det er blevet behandlet.) og hvor er det bare et RIGTIG godt indlæg!!!! -flere af dem, tak! :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusinde tak fordi du læser med og kan lide mit indlæg :-)

      Joha's uld, uld/silke og uld/bomuld er superwash behandlet. Til stor skuffelse for rigtig mange.

      Dejligt at du vil handle hos purebaby. Her får du ihvertfald kvalitet for dine penge :)

      Rigtig dejlig dag!

      Slet
    2. Ja Joha er desværre superwash behandlet.. Men de er så søde at skilte med det! Det er ikke mange dage siden min mor kom med en Joha body i gave til hver af pigerne.. Og på mærket stod rigtig nok, at det er 95% uld og 5% polyester!..

      Slet
    3. Johas køredragter/overtøj i uldfleece er mig bekendt ikke behandlet? Det må i hvert fald ikke vaskes i maskine, men højst i hånden med uldvaskemiddel.

      Slet
  5. arh, kom lige i tanke om at det også er en uld-bomuldsa blanding, hvilket jeg ikke var interesseret i. bestiller bare via. purebaby næste gang! :)

    SvarSlet
  6. Tak for et meget oplysende indlæg :-) og lige et udsalgstip så har Super Brugsen medlemsrabat på 30% på alt deres Anglamark fra torsdag til lørdag i den her uge :-)

    Pia

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at du læser med Pia og jeg er glad for at du finder mit indlæg godt og oplysende.

      Vi er også glade for Änglamark hjemme hos os og handler stort set altid i Kvickly. Super info med de 30% i Super Brugsen. Desværre er deres uld kun rent uld og ikke uld/silke, mener jeg?

      Rigtig dejlig dag!

      Slet
    2. Det har du ret i, at de kun sælger det i 100% uld. Vi har også gode erfaringer med ByKiers uldtøj, det er også 100% økologisk, og kan købes til overkommelige priser :)

      Slet
  7. Hej Kira,
    Tak for at du dele din viden på bloggen, jeg plejer at læse med.

    Jeg har også været ret forvirret omkring det med, hvad det var det rigtige uld at købe, da vi fik vores første barn - dvs uld uden kemi.

    Vi er dog ved at komme efter det og har brugt uld fra Living Craft, Engel og tøj fra Selana, FUB bl.a men har dog også til tider været snydt af det lidt billigere ulds kvalitet og ægthed, det fra Bilka, Kvickly osv. men holder mig til ängelmark for eftertiden.

    Ved du noget om det uld de sælger hos www.storchebarn.dk? Det er uld/silke og
    blomstermærket, men er det godt, det har vi brugt, men er i tvivl om der er kemi i.

    Og troede dog også på Joha, men er kommet frem til her ved vores andet barn, at det heller ikke er så godt en uld. Øv øv.

    Mvh Ketty.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ps: Jeg har handlet en masse body'er hos Pure Baby og jeres økologiske puslepude, virkelig glad for den.

      Men mangler strømpebukser, og har ikke ville bestille jeres uld/bomuld, da jeg jo har hørt at de to ting ikke hænger sammen?

      Men strømpebukser i uld/silke fåes ikke? måske ikke slidstærkt nok.

      Slet
    2. Hej Ketty,

      Tak fordi du læser med ;-)

      Dejligt at du allerede har styr på kvaliteterne, alle de skriver er jo også vores favoritter ;) Änglamark kan du roligt købe, dog er det ren uld, så kradser en smule mere end en uld/silke kvalitet. Men det er jo helt forskelligt fra barn til barn og de bliver påvirket af det.

      Jeg har kigget på siden du nævner og kender det slet ikke! Der står jo at det er økologisk og ved enkelte produkter GOTS, hvilket burde grund nok til at tro det er helt okay fremstillet. Blomster mærket, kan du som jeg også beskriver ikke regne med. Spørg hellere om hvordan det kan vaskes inden du køber det ;)

      Dejligt at du har handlet en masse hos purebaby, vi har også lækre produkter.
      Nej uld/bomuld er på ingen måde optimalt. Uld er selvrensende hvor bomuld skal vaskes på 40 grader for at blive rent, så det er faktisk en dårlig kombi, men vi har kunder som bare vil have det! Uld/silke bliver for tyndt i strømpebukser har du ret i, men vi har nogle virkelig lækre merino uld fra selana, dem er jeg personligt rigtig glad for!

      Fortsat dejlig dag!!

      Kh, Kira

      Slet
  8. Jeg har jo lavet et tilsvarende indlæg Kira, så jeg kender til det du skriver, men vil gerne komme med et lille indspark.

    Folk kan jo i princippet sagtens blive ved med at købe behandlet uld, det eneste Kira her skriver er, at de egenskaber man tror ulden har, ikke NØDVENDIGVIS er tilstede bare fordi der står 100% uld. Så kan man jo tage det eller lade være! Har man et ønske om at ens børn skal være varme og tørre, så er det en ide at gå efter det ubehandlede uld. Selvfølgelig kan børnene også holde varmen i det behandlede uld, det er MÅSKE bare af andre årsager? Og har man et barn der ikke sveder, og er man i princippet ligeglad med uldens oprindelig effekter, jamen så kan man jo sagtens bare blive ved med at købe superwash:) Det behøver folk da ikke at blive stødt over. Vi er alle voksne og vil vores børn det bedste, så folk skal gøre som de vil.


    Jeg synes at sådan et indlæg er godt, hvis man går op i det. Hvis man går op i uldens egenskaber skal man vel nok lave research på det efter sådan et indlæg?!

    Kira skriver bare at der jo er en grund til at ulden kan vaskes på 40 grader, det kan mit eget uldtøj altså ikke, så hvorfor kan ungernes? Så kan man jo bare være ligeglad, hvis man ellers er glad for det man har i skuffen. Og er man glad for uld/bomuld, så kan man jo også fortsætte, men have i mente at de to fibre behandles forskelligt.

    Hos Forbruger kemi er der skrevet lidt om kemien i ulden og om mulesing:
    http://www.forbrugerkemi.dk/tema/tekstiler-og-kemi/nar-tekstiler-bliver-til/fakta-om-uld

    Dog tænker jeg at uld ikke i sig selv er med til at holde luftvejsinfektioner m.m på afstand, men det netop er effekten af ulden der kan hjælpe til det = barnet holdes varmt og ikke mindst tørt.

    Jeg ville helt vildt gerne høre fra producenter som JOHA f.eks. For vi vil vel alle gerne have så mange mærker som muligt at vælge imellem, og så mange facts som muligt at tage stilling til.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit nuancerede indspark Maria <3 -har også læst dit indlæg med nysgerrighed.

      Spændende læsning Kira, det ligger jo helt klart op til at man selv undersøger nærmere hvad facts egentlig er omkring uld og superwash. Tak for at gøre opmærksom på dette!
      Vh. Ditte

      Slet
  9. Super godt indlæg Kira - jeg er i hvert fald blevet klogere og kan tage et langt mere bevidst valg om hvad jeg vælger at klæde min lille guldklump på i ;)

    SvarSlet
  10. Småfolks nye fine uld tøj må vel også være uden kemi? Tak for meget brugbar viden!

    SvarSlet
  11. Virkeligt spændende indlæg Kira! Jeg synes det er godt og modigt at du tager hul på dette emne og må sige at meget af det er ny viden for mig! Meget apropos har jeg lige fået en stak Joha body'er foræret og ved en fejl røg et par af dem med det kulørte vasketøj i maskinen på 40 grader og jeg undrede mig da lidt bagefter over at det stort set ikke var krympet. Nu har jeg så fået noget af forklaringen :o).

    SvarSlet
  12. Engels silke er ikke økologisk. Elsker purebaby, handlede der for første gang for 11 år siden, og har gemt alt tøj derfra som lillesøster har brugt - det er stadig som nyt, og skal bruges når efternøleren kommer næste år <3
    ~ M.

    SvarSlet
  13. Hvad med Bilka/Føtex uldsager? Hvordan er deres kvalitet?

    SvarSlet
  14. Hvor er det trist læsning, men hvad så med alle os (og vi er mange) hvis børn ikke kan tåle ren uld direkte på huden?
    Vi har altid brugt uld/bomuld og haft en rigtig god effekt af det i forhold til før vi brugte det, så jeg må beklage og sige, at vi fortsætter med det. Så må naturen tage til takke med at vi køber økologisk og miljømærket på næsten alle andre punkter, men mine børns helbred er altså vigtigere for mig ;)

    SvarSlet
  15. Hej alle her på denne blog.

    Jeg arbejder med at godkende og udvikle kriterier for både Svanemærket og Blomstmærket på tekstiler.
    Og et langt stykke hen ad vejen er de krav der stilles til de to miljømærker lig med de krav som økologimærket GOTS også står for. Og som jeg forstår at Purebaby og Kira arbejder med.

    For begge de to miljømærker som vi arbejder med her gælder det at de er baseret på at vi sætter krav i alle faser i produktionen. Og så stiller vi krav der hvor det er mest vigtigt og vi får den største miljøgevinst. Når det gælder ulden fra den starter på fåret og ender som en babystockings. F.eks. er det lykkedes for os at få has på den meget forurenende proces der hedder sheepdipping hvor fåret før i tiden blev dyppet i insektmidler. Bogstavligt talt.
    Det er altså ikke korrekt når der står at ”blomst certificeringen har ingen regler om ikke må skade miljø og mennesker på sin vej til dig”.

    Udover at stille krav til hvordan ulden behandles som råmateriale stiller vi høje krav til ulden, når den spindes til garner, farves osv. Og her har vi blandt andet forbud mod at bruge klor til blegning.
    Til superwash bruger man også klor bare til et andet formål. Ofte for at gøre ulden mere behagelig at have på. Vi husker alle barndommens kradsende trøjer! Men da vi i mærkerne ønsker at undgå klor fuldstændigt er det nu forbudt at bruge Superwash metoden i Svanen. Lige i den her tid er Blomstens krav til tekstiler – og dermed også uld – under revision. Og vi arbejder også her på at man i Blomsten ikke længere tillader en metode som superwash. Og vi håber på at det lykkes.

    Hvad angår tungmetaller har vi meget skrappe krav til de farver hvor tungmetaller indgår i. Og evt. rester i uldtøj er mikrosmå. Vi er i øvrigt på linje med kravene til økologisk uld. F.eks. er det de samme farvestoffer der bruges til at farve Blomstmærket tøj som man bruger i GOTS. (Der findes endda kemikalier der er tilladt hos GOTS men som ikke er tilladt hos Blomsten.)

    Når det så er sagt skal jeg understrege at vi altid kontrollerer producenten for om de kan leve op til miljømærkekravene før de får licens. Og at vi da også sender miljømærkede tekstiler til analyse på et testinstitut for at være sikre på at kravene er overholdt. Uden at vi informerer licenshaverne først. Vi har også regelmæssig kontakt med farverierne for at følge op på hvilke kemikalier de har brugt.

    Jeg håber at jeg har været med til at rydde lidt op i de misforståelser, som der er her på bloggen. Og så er alle i øvrigt mere end velkomne til at skrive til mig på mst@ecolabel.dk for at stille spørgsmål. Ligesom jeg sidder og arbejder på et skema der skal vise hvordan økologi og miljømærker ligner og adskiller sig i deres krav. En sådan oversigt kan man læse på ecolabel.dk når den er klar.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mogens,
      tak for dine oplysninger. Hvis det er sandt, ville det gøre mig glad. Dog har jeg nogle helt andre informationer, så sender dig lige en mail med et link, som i den grad gør mig meget forvirret!
      Vh. Kira

      Slet
    2. Hej Kira,
      Jeg ser frem til at høre fra dig så vi kan få lidt debat om de misforståelser der måtte være ang. EU Blomsten :-)

      Hilsen Mogens

      Slet
  16. Øv øv øv - jeg har skuffen fuld af Joha uldundertøj og andet uldtøj og er simpelthen så rasende lige nu. Man vil gerne gøre det bedste for sit barn, men der er hele tiden firmaer med skjulte dagsordner. Indtil videre er det lykkes mig at give mit barn riskager og økologisk grød med kræftfremkaldende stoffer i og brugt tandpasta med stoffer som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Nu er hun så også klædt i polyester og har været det hele sidste vinter. Utroligt hvad firmaerne kan finde på for at tjene penge. Tudsind tak for info. Hilsen heidi

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Heidi,

      Mange tak for din kommentar ;-)

      Nu må du endelig ikke bebrejde dig selv! Det er en jungel at blive klog på, hvad der er bedst for vores børn. Jeg har selv brugt Joha og købt tandpasta indenholdende 'gift', samt købt madvarer som indenholder en masse skidt!
      Nu er jeg glad for, at jeg kan give mine børn de bedste vilkår med økologi og rene varer! Jeg vil i øvrigt anbefale dig tandpasta fra enten 'Levera' el. 'Weleda' som vi bruger. Der er ingen tungmetaller, flour og andet skidt i ;-)

      Hav en dejlig weekend!

      Kh, Kira

      Slet
  17. Er simpelthen nødt til at komme med en forfærdelig opdagelse med noget "uld/bomulds" undertøj jeg købte i Føtex i drengefarver. Kom ved en fejl til at vaske to langærmede bodyer og to leggingsi vaskemaskinen på et rensningsprogarm på 70 grader i 2 timer og 3 kvarter - og det var ikke krøbet en milimeter. Var først ked af det da det havde kostet 300 kr ennda med 25 % i rabat. Min søn på 7 måneder sov elendigt i det. Gik næste dag ned i Føtex og fortalte dem historien og fik heldigvis pengene tilbage, da produktet overhovedet ikke lever op til mine forventninger med at være lavet af uld (og bomuld) som burde krybe ved over 30 grader.

    SvarSlet
  18. Meget interessant læsning.

    Jeg er voksen, og har gennem hele mit liv haft udfordringer med nogle bestemte typer tøj, syntetisk, (nylon er slem) og forskellige typer uld, hvor det er muligt at vaske i maskinen. Min hud bliver fugtig og irriteret(kløende) bare jeg tager det på, Sådan får jeg det også i sportstøj der er svedabsorberende. Vælger jeg lanolinprodukter har jeg det godt.

    Så nogle af dine informationer kan jeg jo sige, min krop/hud har fortalt os i mange(54) år.

    Mine voksne børn brugte bomulds ble og lanolinbuks og ikke den "gummi" der benyttes i dag. Bare jeg var huskede min. 1. gang i mdr. at behandle med lanolinvoks/olie, så virkede buksen effektiv om natten. Der var ingen problemer om sommeren med 30 graders varme, da den også hold varmen "ude" tror/troede jeg, så undertrøjen var også af lanolin.

    Det var lidt erfaringer jeg er stødt på, Så jeg kan fint nikke genkendende til dit indlæg.... Tusind tak.

    SvarSlet
  19. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  20. Faldt lige over dette indlæg.

    Hvis jeg bestiller merinould via denne hjemmeside, http://www.dilling-underwear.dk/Uldundertoej/, så er jeg vel godt dækket ind eller er der noget skidt som jeg overser?

    Mvh

    Lene

    SvarSlet